Tour de Hailuoto 2013

Tour starttaa...
1. päivän letkeää menoa
...vasten auringon siltaa...
1. yö vietettiin beachillä!
Idyllinen pikkusatama
Idyllinen pikkusatama sumussa
Mikäs näillä keleillä meloessa

Perjantaina oli aurinkoinen ja lämmin päivä, kun 4-henkinen retkiseurueemme (vetäjä Timo ja seurue: Heikki Janne ja Pasi) kokoontui Oulunsalon lossirantaan. Enää lossimatka Hailuodon puolelle ja kajakkien pakkaus. Hailuoto Tour myötäpäivään pääsee alkamaan! 

Ensimmäisen päivän etappi oli 18,6 km. Matka alkoi hiukan suunnitellusta aikataulusta myöhässä "lossihaasteiden" takia, vasta n klo 18:30. Meri oli aika lempeä, samoin ilma suosi melojia: Lämmintä mutta taivaanrannasta kuului ukkonen. Siitäkin syystä meloimme suhteellisen lähellä rantaa ja rantahan on aina matala, kun Hailudosta on kysymys. Aino edes vähän syvempi vesi löytyi Ojakylänlahtea ylitettäessä. Ylitys oli n 3 km mittainen ja tuuli myötäinen. Evästimme ja pidimme tauot lautassa. Aika kului leppoisasti matkakumppaneihin tutustuessa ja vitsiä vääntäessä. Kerkesimme myös ottaa paljon kuvia matkan varrelta.

Yöpaikkaa pitikin sitten hiukan etsiä ja sellainen löytyi läheltä Munakuljunnokkaa. "Ilmavoimat" bongasi meidät heti tutkillaan ja vyöryi täydellä teholla meitä kohti. Onneksi oli mukana "ohvia", josta oli myös hyötyä! Illallinen: MRE-safkaa ja leipää + iltatee. Yöllä jyrähteli kauempana ukkonen, sateli hiukan vettä.

Heräsimme klo 8:00. Aamutouhut, aamiaiset ja leirinpurun jälkeen pääsimme vesille klo 10:00. Päivän tarkoitus päästä luodon itäisimpään pisteeseen, Marjaniemeen. Edessä oli isohko matalikko, jonka läheisyydestä bongasimme pari isoa troolaria kalastuspuuhissa. 

Puolenpäiän jälkeen ukkospilviä rupesi taas kasaantumaan pariinkin suuntaan. Lounastimme Sunikarissa aallonmurtajalla suojatussa pikkusatamassa. Olipas idyllinen paikka! Rupesimme tekemään jo lähtöä, kun vesille ensimmäisenä kerennyt Timppa palasi 10 metrin etumatkalta takaisin aallonmurtajalle ja kertoi että sankka sumu vyöryy meitä kohti ja että emme pääse matkaan! Sumu todella vyöryi päin, kuin pilvi. Näkyvyys pieneni hetkessä 7-15 metriin ja ilma viileni samassa 5 astetta. Fiilis kuin suoraan kauhuleffasta!

Sumu häipyi, kuten tulikin - yllättäen. Pääsimme jatkamaan matkaa kohti Marjaniemeä. Kuusi ja puolituntisen taipaleen (26 km) jälkeen tulimme Luotsihotellille, seuraavaan yöpaikkaamme. Olipa se iloinen ja positiivinen yllätys. Meille järjestyi tilaisuus varustehuoltoon/kuivatukseen jo tiedossa olleiden saunan, ravintolaillallisen ja oikean sängyn lisäksi. Luotsihotelli ansaitsee erityiskiitokset ystävällisestä palvelusta, hyvästä ruoasta ja järjestelyistä ylipäänsä. Etenkin 
englantilainen Gary-kokki hauskuutti meitä omalaatuisella huumorintajullaan (ripotteli mm pyynnöstä pekonia kirjoittajan puuroon, itsepäs pyysin :)!

Sunnuntaina melonta jatkui klo 10:35. Edessä oli retken pisin osuus. Emme ottaneet asiasta paineita, emmekä aikatavoitteita. Pysähdyimme syömään etapin puolivälissä eräälle hiekkasärkälle, koska jälleen kerran, Hailuodossa rantaan on pitkä matka...

Retkilounaana meillä oli Luotsihotellilta saadut matkaeväät: Kanafilettä, pastaa, salaattia. Olikohan paras eväs, minkä koskaan retkellä olen syönyt? Loppumatka oli reippaanpuoleista myötäistä ja matka eteni hyää vauhtia. Ennen kuin huomasimmekaan, näkyi jo Lossisataman tuulimyllyt. Viime metreillä onnistuimme vielä kaikki vuorollamme jäämään kiinni yllättävän matalaan rantaveteen lossin pohjoispuolelle - pitihän nyt jotain sellaistakin kokea! Matkaa viimeisenä päivänä kertyi hiukka reilu 30 km - matkaseurue oli itsestään ylpeä!

Retki oli kaikin puolin mahtava kokemus! Oppaamme Timo tarjosi meille lossirannassa kahvit ja pyysi meiltä palautetta. Väkisinkään väännettynä emme 3-miehisjoukkueena pystyneet löytämään kuin positiivisia asioita ja ylistämään reissua, saarta, sen luontoa, linnustoa ja matkan palveluja :)

Kuvat: Janne Jauhiainen

 


 

Valitettavasti PLP:n Timpan ja Saulin tekemä Tour 2012 blogi on jossain bittisyövereissä - kun se löytyy, liitämme sen sivustolle myös. Erona vuosissa oli mm se, että osasimme väistää lähes kaikki kivikot, karikot ja hiekkasärkät, kiitos kokeneen oppaan! - PLP/weppinörtti