Rajajooseppi

2 viikkoa aikaisemmin olimme hiihtämässä Norjan rajalla - Nyt idässä Venäjän rajalla Saariselän seudulla Raja-Joosepin maisemissa. Seurueemme koostui kahdesta pariskunnasta, minä ja Päivi Raahesta, sekä Sauli ja Minna Revonlahdelta. Lisäksi oli Mika opaskaverina Torniosta, jonka morsian oli päästänyt matkaan yksin.

Ajopäivän jälkeen yövyimme ja saunoimme lähellä Ivaloa, tilaassa mökissä, jossa on majapaikat 8:lle. Vaelluksen jälkeen palasimme mökille ja pesimme viikon liat pois! Vaelluksen tarkoitus oli testata reitti sekä menu, jotta Pikkulahden Palvelut tarjoavat talvella 2014 asiakkaille. Reitiksi valikoitui Saariselän erämaaosa Rajajoseppi (raja-asema) - Kiertäjärvi -  Anterinmukka - Muorravaarakkanruoktu - Jyrkkävaara- Rajajoseppi (raja-asema). Erämaaosa siksi, että suurin osa hiihtäjistä seikkailee Kiilopään seudulla, jolloin jää osa kauneinta Saariselkää kokematta. 

Matkan kokemukset:

Päivä 1:

Matkaan lähdimme raja-aseman P-paikalta, jota ei ollut aurattu venäläisten autotrokareiden takia. Saapa nähdä, miten saamme autot pois? Emme hiihtäneet suoraan Luton ylittävälle sillalle, vaan hiihdimme vanhalle Raja-Joosepin asuinsijoille. Tallin raunio, taisteluhauta, sekä piikkilankaeste ovat rajavyöhykkeellä, jonne ei ole mitään asiaa. Ja ne jotka eivät olleet vyöhykkeellä, olivat lumen peitossa. Onneksi Raja-Joosepin asuinkenttä matkan alussa oli käymisen arvoisen paikka. Mutta lisämatkaa tuli noin 4 km, jonka takia jätämme mutkan ensi vuonna väliin. Luttojokea pitkin hiihdimme riippusillalle, josta jatkoimme matkaa pyöräreittiä Raja-Jooseppi-Anteri pitkin. Reittiä ei ole merkitty maastoon, mutta tieuralla on helppo pysyä. Kiertämäjärven autiotupa on kauniilla paikalla, johon olisi kiva tulla käymään myös kesällä. 
- Rajajooseppi - Kiertämäjärvi (autiotupa), reitti rajavyöhykettä pitkin. Moottorikelkkaurai.  
- Luontoon.fi -linkki 
- hiihtomatka noin 20 km
- aamupala:puuro, kahvi, mehu, leipä, leikkeet
- lounas: WF-valmisruoat+leipä
- päivällinen: lohi (savu), kasvis/perunawok + hedelmäsalaatti

Päivä 2:

Toista päivää jatkoimme rajavyöhykettä seurate,n Venäjä sivulla vilkkuen. Niin kuin paikalliset sanovat, väylää oli helppo seurata. Vajaa 20 km hiihtelyä takana, kun edessä on kaksikerroksinen talo, autotalli sekä rivitalo,täh? Rakennusryhmä on 1956 perustettu Anterin rajavartioasema (lakkautettu 1991). Anterin pyöräparkin laavulla makkarat maistui toooooosi hyvälle! Noin 4 km jälkeen saavuimme yhdelle Suomen hienoimmista autiotuvista eli Anterinmukkaan. Paikan kruunasi vielä sauna joenrannalla. Puolenyön maissa sauna maistui, samoin lätyt.
- Kiertämäjärvi - Anterinmukka (saunallinen autiotupa), reitti rajavyöhykettä pitkin. Ura on.
- Luontoon.fi -linkki 
- hiihtomatka noin 22 km
- aamupala:puuro, kahvi, mehu, leipä, leikkeet
- lounas: WF-valmis ruuat+leipä + makkara tauko
- päivällinen: Pyttipannu, leipä + letut

Päivä 3:

Kolmas päivä, lyhyin etappi noin 11 km. Umpista? Ei sentään, pääsimme seuraamaan hyvää latua Tiuhtelmapää ja Muorravaarakan väliin, Tiuhtelmakurun alkuun. GSP näytti 1,1 tuvalle. Päätimme mennä kurua pitkin, lyhyt päivämatka kun on! Se oli virhe, että lähdimme kuruun! Ei toiste, viisain reitti olisi ollut Muorravaaran sivua. Nyt tulimme viimeistä 1,1 kilometriä 4 tuntia! Hyvää treeniä, ja huumori kukki :) Mutta sen maakotkan olisi halunnut nähdä, Sauli! Muorravaarakkassa tapasimme sitten reissun ensimmäiset vaelluskumppanit. Nuoren parin Hesasta / P-Karjalaista, ja mies oli tietenkin meloja!
- Anterinmukka - Muorrakkavaarakkanruoktu (autiotupa/ varaustupa). Umpihanki?
- varaustuvan tiedot Luontoon.fi -sivulta  
- autiotuvan tiedot Luontoon.fi -sivulta 
- hiihtomatka noin 10 km
- aamupala:puuro, kahvi, mehu, leipä, leikkeet
- lounas: WF-valmis ruuat+leipä
- päivällinen: poronkäritys, muusi, kurkku, puolukka + kiiseli

Päivä 4: 
Tunturipäivä tai lepopäivä. Toinen yö Muorravaarakassa. Mahdollisuus käydä Saariselän tuntureilla. Luontonähtävyyksinä: Pirunportti, Paratiisikuru, Sokosti. Reitti kelin mukaan. Päivin kanssa pidimme lepopäivän, pientä hiihtelyä ja valokuvienottoa, sekä varustehuoltoa. Mika, Sauli ja Minna menivät ja valloittivat Sokostin, joka on alueen korkein huippu (718 m). Heille rapsahti siitä 20 km lisää.
- aamupala:puuro, kahvi, mehu, leipä, leikkeet
- lounas: WF-valmis ruuat+leipä / makkara tauko
- päivällinen: pasta jauhelihakastike + letut

Päivä 5: 

Viides päivä ja meno maistui. Tuntui, että olisi voinut hiihtää vaikka mihin!  Ahkion keveneminen, 3. vaellus, 3:een viikkoon sekä lepopäivä tekevät kummia! Pääsimme taas seuraamaan väylää. Mikan hernekeitto huisin hyvää… :) Poromies pelotteli karhuilla, ne olivat kuulemma heränneet, huh... Joko tämä kohta loppu ja paluu arkeen alkaa? Yksi yö vielä. Jyrkkävaaralla pääsimme myös syömään jänisjälkikeittoa, jota Kune eräopaskoulussa aikoinaan kehui. 
- Muorravaarakka - Jyrkkävaara (autiotupa/ varaustupa), mahdollinen umpihanki?
- autiotuan tiedot Luontoon.fi -sivulta 
- varaustuvan tiedot Luontoon.fi -sivulta 
- hiihtomatka noin 17 km
- aamupala:puuro, kahvi, mehu, leipä, leikkeet
- lounas: hernekeitto, palviliha, leipä
- päivällinen: riisi/broileri wokki + heldemäsalaatti

Päivä 6: 

Viimeinen päivä. Vauhti nousee, Pizzaaa…. Saunaa…..vesivessa…..soitto kotia…. Mutta vielä on matkaa jäljellä. Nähtävillä mahtaat könkäät - tänne pitää päästä melomaan! Suomuköngas sekä Luottoköngäs? Jos meloisi vastavirtaan Lutonsillalta ja kantaisi Jacksonia pari km? Sauli ja Mika ovat heti messissä :) Lutolla huomataan, että viikon auringonpaiste on tehnyt tehtävänsä, penkat ovat sulaneet. Missä se silta on, seuraavan mutkan takana? Siellähän se on! Sillalta otimme suunnan suoraan raja-asemalle. Just ennen raja-asemaa Hesa, vai oliko se P-Karjalaispariskunta yhtyi meidän ladulle! - Kas heillä oli minun hukkunut ja etsimäni otsalamppu! Perillä olimme noin klo 17, mutta olikohan Timo (kirjoittaja hajamielisyydessään) vaihtanut Abiskon (ed. reissu) jälkeen akun?
- Jyrkkävaara - Rajajooseppi. Loppumatka mahdollista hyödyntää kelkkareittiä. Nähtävyyksiä: Jääkärinkämppä, Kolttakenttä. 
- hiihtomatka noin 17 km 
- aamupala:puuro, kahvi, mehu, leipä, leikkeet
- lounas: Lapinukonkeitto, leipä + makkara tauko
- päivällinen :alkukeitto, kermaperunat, pippuripihvit, salaatti, lapinpannu (mökillä!)

 JOS RETKI KIINNOSTAA, NIIN KYSY TARJOUS?

Muorrukkavaaran kammi Varustehuoltoa mahtavissa oloissa - Tänks to Metsähallitus Voiko maisema parantua?
Rajajooseppi Aika lähellä itärajaa..? Tästä mennään suoraan etiäpäin!
Paras hiihtokeli? Ahkiosta on apua, vaikka hiihto olisi välillä haasteellista. Mihin siis mennään (huom taustalla 3G-verkon käyttö!)
Kysyä ei tieltä eksy!
Klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suurennoksen.